DOMESTINA / БЛОГ

Как да почистим петна от мастило, перманентен маркер и химикалка от мебелите?

Петната от мастило могат да ви създадат сериозни главоболия, особено ако са причинени от перманентни маркери или особено “раздаващи се” химикалки. Независимо дали се намира върху риза, чифт дънки или любимия ви диван, петното от мастило може да изглежда като загубена кауза. Въпреки това, не се отчайвайте! В това ръководство ще разгледаме някои ефективни методи, които да ви помогнат да премахнете петната от мастило и да спасите мебелите си.

Действайте бързо

Също както при петната от вино, ключът към успешното премахване на петната от мастило е в бързата реакция. Колкото по-дълго се застои мастилото, толкова по-трудно става да го отстраните. Веднага щом забележите петното, вземете няколко парчета кухненска хартия или чиста кърпа и попийте петното внимателно като внимавате да не го разнесете още повече. 

Изпробвайте разтвора на скришно място

Преди да приложите какъвто и да е почистващ разтвор върху петното, важно е да го изпробвате на някое малко и незабележимо местенце от тапицерията, за да се уверите, че сместа няма да увреди или обезцвети материята. 

Използвайте разтвори на алкохолна основа

Спиртът може да бъде полезен помощник за отстраняването на петна както от перманентен маркер, така и от химикалка. Напоете чиста кърпа или топка памук с алкохол и внимателно попийте петното. Бъдете търпеливи - може да се наложи да повторите упражнението няколко пъти. След като отстраните петното, изплакнете мястото със студена вода. А разправят, че алкохолът не бил решение! ;)

Напръскайте с лак за коса

Лаковете за коса обикновено също съдържат алкохол. Напръскайте малко лак директно върху петното и го попийте с чиста кърпа. Ако е необходимо, повторете докато петното изчезне и след това изтъркайте плата както бихте направили, ако използвахте почистващ препарат.

Добавете мляко

Може и да не ви се вярва, но млякото може да бъде учудващо добро решение за почистване на петна от мастило. Ако има как, накиснете изцапаната тъкан в купа с мляко за няколко часа, след което внимателно изтъркайте петното с мека четка. (Очевидно този подход няма да помогне за петно върху дивана, но може да спаси положението, ако сте залели дреха или покривка). Изплакнете обилно със студена вода и измийте както обикновено.

Препарат за съдове

Препаратът за съдове, или доброто старо веро, може да направи чудеса в борбата с мастилените петна. Смесете една част препарат с две части вода, напоете зиста кърпа с разтвора и с нейна помощ намокрете обилно петното. Изплакнете и изперете тапицерията.

Професионални препарати за петна

Ако петното от мастило продължава да упортства, време е да включите тежката артилерия и да опитате с професионален препарат за отстраняване на петна. Следвайте инструкциите на етикета на продукта и не забравяйте първо да го тествате на незабележимо място.

Петната от мастило може да изглеждат плашещи, но с правилните техники и с малко търпение често можете да ги премахнете успешно. Въпреки това, ако петната са особено упорити, или ако са изцапали ценни вещи и не ви се иска да рискувате, е разумно да помислите за професионални почистващи услуги. Професионалистите от фирмите за почистване имат опит, знания, препарати и техника, които им позволяват да надвият и най-несговорчивите петна, без да съсипват килима и гарнитурата ви. Можете да поръчате почистване на мека мебел и килими от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Пране на мека мебел и килими
Изпиране на текстилни и кожени мебели, килими и матраци