DOMESTINA / БЛОГ

Как да почистим петна от трева

Петната от трева върху любимите ви дрехи или тапицерия могат да се отразят зле на настроението ви. С правилния подход обаче можете да премахнете тези упорити зелени петна по-лесно, отколкото си мислите. Ето как.

Стъпка 1: Действайте бързо

Колкото по-бързо се заемете с петното от трева, толкова по-големи са шансовете ви да го отстраните напълно. Пресните петна са много по-лесни за третиране от засъхналите.

Стъпка 2: Обработете петното предварително

Преди да използвате каквито и да било почистващи препарати, внимателно премахнете излишната трева. След това нанесете върху зацапаното място смес от равни части бял оцет и вода. Оцетът е естествено средство за премахване на петна. Той е нежен към тъканите, но безкомпромисен към петната.

Стъпка 3: Използвайте препарат за петна

Нанесете върху зацапаното място препарат за премахване на петна или смес от сода за хляб и вода. Оставете да подейства поне 15 минути. Содата за хляб не само помага за разграждането на петното, но и премахва нежеланите миризми от тъканта.

Стъпка 4: Измийте петното

След предварителната обработка на петното измийте тъканта по обичайния начин, съгласно инструкциите на етикета на дрехата, дамаската или килима. Използвайте колкото може по-топла вода, стига тя да не увреди тъканта.

Стъпка 5: Проверете петното преди сушене

Преди да закачите плата на простора, проверете дали петното е изчезнало напълно. Това важи с особена сила ако ползвате електрическа сушилня, тъй като топлината от сушилнята може да запечата петното за постоянно, ако то не е напълно отстранено.

Въпреки че тези стъпки са ефективни, те изискват време и усилия. За тези, които водят забързан живот или се сблъскват с упорити петна, които отказват да се махнат, идеалното решение е професионалното почистване на килими и тапицерии. Тази услуга не само ще премахне упоритите перна, но и ще гарантира, че тъканите във вашия дом ще останат в безупречно състояние. Освен това ще ви спести време и ще ви осигури спокойствие. Какво по-хубаво от това?

Пране на мека мебел и килими
Изпиране на текстилни и кожени мебели, килими и матраци