DOMESTINA / БЛОГ

Как да отстраним петната от кафе и чай от всяка повърхност

Ако и вие пиете кафето си както човекът на снимката, тази статия ще ви бъде полезна. Борбата с упоритите петна от кафе и чай може да бъде досадна част от поддържането на едно домакинство. Независимо дали става въпрос за кафе, разлято върху любимата ви риза, петно върху килима или върху скъпите ви плотове, с правилния подход можете лесно да отстраните замърсяването и да възстановите първоначалния блясък на повърхностите си.

Петна върху плат и как да ги отстраним

За да отстраните петна от тъкани, попийте мястото с чиста суха кърпа. Избягвайте да търкате с натискане, защото може да разнесете петното на по-голяма площ. Смесете разтвор от една част бял оцет с две части вода и го нанесете върху петното. След като го оставите да подейства няколко минути, измийте плата, както правите обикновено. Ако петното продължава да упорства, опитайте със специализиран препарат за премахване на петна преди пране.

Освежаване на килимите и тапицерията

Ако сте разлели кафе или чай върху килимите и тапицерията, не оставяйте проблема за по-късно. Първо забършете разлятата течност. След това пригответе смес от течен препарат за съдове, бял оцет и топла вода. Нанесете този разтвор върху петното като внимателно го попивате с кърпа. След като петното изчезне, изплакнете мястото със студена вода и подсушете с кърпа.

Възстановяване на твърди повърхности

Твърдите повърхности като плотове и маси могат да се почистват със сода за хляб. Направете паста от сода за хляб и вода, нанесете я върху петното и я оставете за няколко минути. Избършете я с влажна кърпа и петното не би трябвало да ви създава повече проблеми.

Въпреки тези методи, някои петна могат да бъдат упорити и да се наложи да ги почистите втори път. В такива случаи си струва да поръчате професионално почистване. Така не само ще се справите с конкретните петна, но ще се насладите на изцяло почистен и подреден дом. Освен това ще спестите време, а това никога не е излишно. Можете да поръчате почистване на мека мебел и килими от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Пране на мека мебел и килими
Изпиране на текстилни и кожени мебели, килими и матраци