DOMESTINA / БЛОГ

Как да отстраните петна от кръв от дивана в шест стъпки

Кръвта по дивана е неприятна гледка, нали? Не се притеснявайте, премахването на тези упорити петна е по-лесно, отколкото си мислите! Трябват ви няколко обичайни предмети за всяко домакинство, както и малко търпение, и можете да накарате дивана си да изглежда като нов. Как? Като следвате стъпките в нашето ръководство.

Стъпка 1: Действайте бързо

Колкото по-бързо започнете да чистите петното от кръв, толкова по-добре. Пресните петна се отстраняват много по-лесно от засъхналите. Ако петното все още е мокро, попийте го внимателно с чиста, суха кърпа, за да попиете възможно най-много кръв.

Стъпка 2: Изплакнете със студена вода

Винаги използвайте студена вода за петна от кръв, тъй като горещата може да вкара петното по-надълбоко в тъканта. Напоете кърпа със студена вода и внимателно попийте петното. Избягвайте да търкате, тъй като това може да разнесе кръвта или да повреди дамаската. 

Стъпка 3: Напоете с почистващ разтвор

Направете си домашен почистващ разтвор като смесите една супена лъжица препарат за съдове с две чаши студена вода. Като алтернатива можете да използвате смес от 1 част вода към 2 части оцет. Нанесете разтвора върху петното с чиста кърпа. Попийте внимателно, докато петното се абсорбира.

Стъпка 4: Опитайте с ензимен препарат за упорити петна

Някои петна не се дават лесно. За тях можете да използвате ензимен почистващ препарат, специално предназначен за петна от кръв. Нанесете препарата така, както пише на етикета и го оставете да престои достатъчно дълги, преди да го попиете.

Стъпка 5: Изплакнете и подсушете

След като отстраните петното, изплакнете мястото със студена вода с чиста кърпа. След това подсушете мястото със суха кърпа. Уверете се, че диванът е напълно сух, преди да го използвате отново.

Стъпка 6: Професионално почистване за деликатни тъкани

Ако тапицерията на вашия диван е от деликатна материя като коприна или вълна, най-добре е да се обърнете към фирма за професионално почистване, за да не увредите гарнитурата. Всъщност препоръчваме това независимо от материята на дамаската. Почистването на петна от кръв не е нещо, което правите всеки ден (или поне така се надяваме), така че защо не си спестите неприятностите и не го оставите на професионалистите? Можете да поръчате пране на килими и тапицерии от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Пране на мека мебел и килими
Изпиране на текстилни и кожени мебели, килими и матраци