DOMESTINA / БЛОГ

Как да почистите петна от вино от дивана и килима

Петната от вино винаги са неприятни, особено ако се намират върху любимия ви диван или килим. Но не се притеснявайте - има ефективни и лесни решения за отстраняването им. В тази статия ще ви дадем насоки как да премахнете петна от вино както от дивана, така и от килима, така че да продължите спокойно да се наслаждавате на любимата си чаша ферментирала гроздов сок.

Действайте бързо

Ключът към успешното премахване на петна от вино е да действате бързо. Колкото по-дълго седи петното, толкова по-трудно ще го отстраните. Веднага щом разлеете виното, попийте колкото можете от него с кухненска хартия или хавлиена кърпа. Не търкайте петното, за да не разнесете виното още повече.

Изберете правилния препарат за типа плат

Различните тъкани изискват различен подходи към отстраняването на петна. Важно е да подберете правилните препарати за вашия дивани или килим. Препарат, който идеално почиства диван с дамаска от микрофибър, например, може да увреди персийския ви килим. Винаги проверявайте инструкциите на производителя за почистване и използвайте малка, незабележима зона, за да тествате почистващия разтвор.

Няколко домашни решения за почистване на петна:

  • Газирана вода и сол: Изсипете газираната вода върху петното и я попийте с кърпа. Поръсете сол върху зоната и я оставете да престои няколко минути, след което я изчистете с прахосмукачката.

  • Кислородна вода и препарат за съдове: Смесете кислородна вода с малко препарат за съдове, така че да се получи паста. Нанесете я върху петното, оставете я да престои и след това попийте с чиста кърпа.

  • Търговски препарати за петна: На пазара има много търговски препарати за премахване на петна, специално предназначени за тапицерии и килими. Изберете продукт с добри отзиви и следвайте внимателно инструкциите. Винаги първо го тествайте върху малка и трудно забележима област.

Професионални услуги за почистване 

Ако петното упорства или ако имате работа с особено деликатна тъкан, може би е за предпочитане да се обърнете към професионална фирма за почистване. Фирмите разполагат с опит и специализирано оборудване, за да се справят ефективно и с най-трудните петна.

Да разлеете чаша хубаво вино си е достатъчно разочароващо преживяване само по себе си, така че няма нужда да си усложнявате живота допълнително като си съсипете дивана или килима. Ако не сте сигурни как да се справите с коварното петно, препоръчваме да потърсите професионална помощ. Можете да поръчате почистване на килими и мека мебел от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Пране на мека мебел и килими
Изпиране на текстилни и кожени мебели, килими и матраци