DOMESTINA / БЛОГ

Как да почистим мазните петна в кухнята стъпка по стъпка

Почистването на мазните петна в кухнята може да бъде трудна задача. Независимо дали са пръснати върху котлона или са размазани по плота, мазнините са вашият заклет враг в кухнята. Но не се страхувайте! С правилния подход и някои полезни съвети можете да се отървете от упоритите петна за нула време.

1. Започнете с основното: гореща вода и препарат за съдове

Първата и най-проста стъпка е да използвате гореща вода, смесена с висококачествен препарат за съдове. Топлината помага за разграждането на мазнината, така че да можете да я избършете по-лесно. Нанесете разтвора с гъба или кърпа и го изтъркайте хубаво. За по-силни петна оставете сместа да престои няколко минути, преди да я избършете.

2. Сода бикарбонат: естествен абсорбатор на мазнини

Содата за хляб е основен кухненски продукт, но в същото време е и ефективно почистващо средство. Поръсете обилно количество сода за хляб върху петното от мазнина и го оставете да престои около 15 минути. Содата за хляб абсорбира мазнината, което улеснява почистването. След това избършете петното с влажна кърпа.

3. Бял оцет: естествен враг на мазнината

Белият оцет е отлично средство за пресичане на мазнини. Смесете равни части оцет и топла вода в бутилка с пулверизатор. Напръскайте върху зацапаното място, оставете да подейства за няколко минути и след това избършете. Киселинният характер на оцета разгражда мазнината като оставя повърхностите блестящо чисти.

4. Обезмаслител: за упорити петна

За изключително упорити петна от мазнини може да ви е необходим обезмаслител, който можете да закупите в супермаркета или магазина за битова химия. Тези препарати са специално разработени, за да се справят с упорити мазнини. Следвайте инструкциите на продукта и винаги носете ръкавици, за да предпазите ръцете си.

Не е необходимо почистването на петна от мазнини в кухнята да бъде мъчение. С тези лесни и ефективни методи можете да поддържате кухнята си в безупречен вид. Не забравяйте, че редовното почистване намалява натрупването на мазнини и улеснява задачата в дългосрочен план. Никой обаче не е казал, че това е приятна задача, така че ще ви разберем, ако предпочетете професионално почистване пред това да се нагърбите сами с петната в кухнята. Можете да поръчате почистване на фурна и хладилник от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Почистване на фурна и хладилник
Подходящо за периодично почистване на натрупаната мръсотия.