DOMESTINA / БЛОГ

Съвети за пролетно почистване: как да събудим дома си от зимен сън

Разцъфнат ли първите пролетни цветя, значи е настъпило идеалното време да събудите дома си от зимния сън. Освен традиция, пролетното почистване е възможност да освежите жилището си като го направите по-светло, по-чисто и по-зареждащо за предстоящата година. Ето някои съвети как да направите това.

Започнете с план 

Пролетното почистване може да изглежда тежка задача, затова си направете списък с конкретни стъпки, които да следвате. Приоритизирайте областите, които са били пренебрегнати през студените месеци - като прозорци, завеси и високи рафтове. Разделете големите задачи на по-малки, така че да ги свършите по-лесно и без да се изтощавате. 

Премахнете всичко излишно

Пролетта е синоним на новото начало, което я прави идеална възможност да премахнете излишните вещи. Огледайте внимателно всяка стая и преценете от какво наистина се нуждаете. Дарете предметите, които вече не използвате, но още са в добър вид и подредете това, което остане. Така не само ще си освободите пространство в дома си, но и ще прочистите съзнанието си.

Използвайте естествени почистващи средства

Впрегнете силата на природата в пролетното почистване. Използвайте екологично чисти продукти като оцет, сода за хляб и лимон, за да се справите с трудните петна и неприятните миризми. Те са ефективни, достъпни и щадят околната среда.

Обърнете внимание на пренебрегваните зони 

Фокусирайте се върху местата, които най-често се пренебрегват при редовното почистване като например пространството зад електрическите уреди, върху шкафовете и под леглата. В тези зони се трупат прах и мръсотия, което влошава качеството на въздуха в дома ви.

Освежете обзавеждането си 

Можете да вдъхнете нов живот на дома си като направите някои лесни за изпълнение промени - например като пренаредите мебелите, като смените калъфките на възглавниците или като добавите нови растения. Не е необходимо да бъркате в спестяванията, за да освежите дома си. 

И накрая…

След като приключите с пролетното разчистване, можете да придадете завършен вид на дома си като поръчате професионално основно почистване. Така можете да сте спокойни, че всяко кътче блести, но и че средата у дома е здравословна и хигиенична. Това е инвестиция, която си заслужава, за да може домът ви наистина да се пробуди от зимен сън и да се потопи в свежестта на пролетта. Можете да поръчате основно почистване от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Основно почистване
Подходящо за сезонно почистване, при нанасян в ново жилище, преди/след специални поводи и други.