DOMESTINA / БЛОГ

От урината до топките от косми: как да почистим поразиите на домашните любимци

Ние, стопаните на домашни любимци, ценим радостта и веселбата, които нашите космати приятели внасят в живота ни. Но трябва да признаем, че те си имат и някои не толкова обаятелни страни - например петната от урина, повръщано и топки от косми. И все пак, не се страхувайте, защото ще ви споделим някои полезни трикове за справяне с тези поразии, които са твърде познати на всеки стопанин, или ако предпочитате родител, на домашни любимци.

Петната от урина: отвъд миризмата

Петната от урина, особено котешка, могат да бъдат доста трудни за отстраняване. Те оставят не само грозни следи, но и неприятна миризма. Самите котки може да са на друго мнение, но това в случая не е толкова важно. 

Ключът към справянето с петната от урина е бързото действие. За да не позволите на урината да проникне дълбоко в тапицерията или килима, незабавно забършете мястото с попивателна кърпа. Ако трябва да използвате подръчни средства, опитайте със смес от вода и бял оцет. Киселинността на оцета неутрализира амоняка в урината и намалява миризмата. За по-упорити петна можете да използвате ензимни почистващи препарати, специално разработени за петна от домашни любимци. Те могат да разградят урината и ефикасно да премахнат както петното, така и миризмата.

Деликатният чар на почистването на повръщано и топки от косми

Петната от повръщано и топки косми са предизвикателство от съвсем различна категория, тъй като често съдържат комбинация от стомашни киселини и оцветители за храна, които могат бързо да се задържат в тъканите (освен ако не храните любимците си само с био органична храна от местна ферма и без примеси, но да бъдем реалисти - не го правите). 

За начало отстранете възможно най-голяма част от животинския “еликсир”, без да го втривате допълнително в тъканта. След това обработете мястото с деликатен препарат, безопасен за домашните любимци. В някои случаи е добре след сместа от вода и оцет да приложите и паста от вода и сода за хляб, за да сте сигурни, че петното е изчистено, а миризмата е само спомен. 

Професионално почистване и къде да го намерим

Въпреки че тези домашни средства за защита могат да свършат добра работа, те често отнемат доста време и усилия. За тези, които водят забързан живот или се борят с особено упорити петна, професионалните услуги за почистване на дома могат да бъдат манна небесна. Почистващите фирми имат опит с отстраняването на петна и използват специални препарати и техника. Редовното професионално почистване ще ви помогне да поддържате хигиенична и свежа среда както за домашните любимци, така и за стопаните им. Можете да поръчате основно почистване от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Основно почистване
Подходящо за сезонно почистване, при нанасян в ново жилище, преди/след специални поводи и други.