DOMESTINA / БЛОГ

10 хитрини за бързо и ефективно почистване на дома

Чистенето на дома може да продължи цял ден, но няма нужда да стигате чак дотам. С правилния подход можете да се насладите на идеално чист дом за рекордно кратко време. Ето десет хитрини, които ще ви спестят време и ще ви помогнат да почистите по-ефективно.

1. Първо премахнете излишното

Преди да започнете да почиствате, премахнете всички ненужни предмети от повърхностите. Така ще ви бъде по-лесно да избършете праха, да минете пода с прахосмукачката и да го измиете, тъй като можете да действате бързо и с размах, без да се налага постоянно да прекъсвате, за да преместите някой предмет от пътя си.

2. Чистете от горе надолу

Винаги започвайте да чистите от най-високата точка като например горните рафтове или абажура, преди да преминете към подовете. Този метод гарантира, че няма да съборите прах и мръсотия върху пода, който току-що сте изчистили. 

3. Използвайте качествени инструменти 

Инвестирайте във висококачествени инструменти за почистване, като микрофибърни кърпи, мощна прахосмукачка и моп. Качествените инструменти дават по-добри резултати и могат да ви спестят времето, което бихте прекарали в повторно чистене на едни и същи зони.

4. Съсредоточете се върху зоните с голям трафик

Приоритизирайте областите, в които се натрупва най-много мръсотия като например кухнята и банята. Амо почиствате тези помещения често, макар и набързо, можете да предотвратите натрупването на много мръсотия, която е по-трудна за отстраняване.

5. Дръжте консумативите под ръка

Съхранявайте почистващите си продукти на леснодостъпни места или помислете за преносим контейнер за почистване. Така няма да се налага да губите време, докато откриете къде са се дянали препаратите.

6. Заложете на многофункционални препарати

Използвайте универсални почистващи препарати, които действат върху всякакви повърхности. Така няма да се налага да купувате излишно много продукти и ще направите почистването по-бързо. 

7. Почиствайте на равни интервали

Вместо да си правите маратон по почистване, вършете по малко работа на равни интервали през седмицата. Така ще избегнете изтощението и всеки път ще оставяте дома си по-чист, отколкото сте го заварили. 

8. Използвайте изтривалки  

Поставете изтривалки на всички входни врати, за да намалите до минимум количеството мръсотия, което се внася в дома ви и да запазите пода чист за по-дълго време.

9. Групирайте задачите

Групирайте сходните задачи наведнъж. Избършете праха във всички стаи, след което преминете към чистене с прахосмукачка. Така ще избегнете ненужното повторение и ще действате по-ефективно.  

10. Мотивирайте се да работите бързо

Пуснете си плейлист, който ви зарежда с енергия, или нагласете таймер за определено време, така да добавите чувство за спешност към рутинното почистване. 

Ако всичко това не съвпада с представата ви за приятно и забавно прекарване, не можем да ви виним. Но можем да ви препоръчаме професионално почистване. То не само спестява време, но и ви дава гаранция, че домът ви ще бъде почистен качествено и из основи. Ако периодично ползвате професионални услуги за почистване, ще ви бъде много по-лесно да поддържате дома си чист и приветлив. Можете да поръчате най-добрите домашни помощници на Domestina.bg.

Домашни помощници
Голям избор от домашни помощници на свободна практика с рейтинг и коментари от клиенти на цени от 40 лв. за посещение.