DOMESTINA / БЛОГ

Претрупан ли е домът ви? Ето как да премахнете излишното!

Животът и така си е доста сложен, така че няма нужда да го правите още по-стресиращ. А един претрупан и разхвърлян дом обикновено прави точно това. Ако копнеете за спокойно и организирано жилищно пространство, време е да премахнете излишното. Това не само ще преобрази дома ви, но и ще ви накара да се почувствате по-добре. В тази статия ще ви преведем през опростяването на дома ви в няколко лесни стъпки.

Започнете с нещо малко

Започнете с някоя лесна за разчистване стая, за да не се затрупате с работа, от която наглед няма измъкване. Няма значение дали ще започнете от чекмеджето с джаджи, килера с вехтории или онзи ъгъл от хола, в който все се озовават нещата, които не знаете къде да сложите. Важното е да разчистите едно кътче, после още едно и още едно. Така ще наберете скорост и задачата няма да може да ви уплаши. 

Поставете си ясни цели

Определете целите, които искате да постигнете във всяко пространство. Искате ли да отворите повече място за съхранение, да подобрите функционалността на дома си или просто да се отървете от неща, от които вече не се нуждаете? Колкото по-ясна визия имате, толкова по-голям е шансът да я постигнете.

Методът на четирите кутии

За да разчистите дома си ефективно, използвайте метода на четирите кутии: определете по една кутия за предмети, които искате да запазите, да дарите, да продадете или да изхвърлите. Докато сортирате вещите си, поставете всеки елемент в съответната кутия.

Бъдете безкомпромисни

Когато решавате какво да запазите или да изхвърлите, запитайте се дали всеки предмет добавя стойност към живота ви. Ако не сте го използвали през последната година или вече не ви върши работа, по-добре се отървете от него. Е, може все пак да запазите диамантената огърлица, която не сте носили от година.

Организирайте и съхранявайте

След като сортирате вещите си, е време да организирате това, което решите да запазите. Инвестирайте в средства за съхранение като кошчета, рафтове и органайзери за чекмеджета, за да държите всичко на мястото си.

Разчиствайте редовно

Разчистването не е еднократна задача. Създайте си навик редовно да правите оценка на вещите си и да премахвате онези, които вече не помагат за това животът ви да бъде по-хубав.

Дарете или продайте запазените вещи

Ако имате предмети в добро състояние, от които вече не се нуждаете, можете да им дадете нов живот като ги дарите или ги пуснете в някой сайт за продажба. Набележете си няколко местни благотворителни организации, магазини за стоки втора употреба или онлайн оказиони, където да пратите ненужните, но запазени вещи.

Да живее минимализмът

Колкото по-малко вещи притежавате, толкова по-лесно е да поддържате дома си подреден и незатрупан. Ако приемете минимализма като стил на живот и се фокусирате върху качеството вместо количеството, ще допускате в дома си само неща, които наистина са важни за вас.

Насладете се на резултата

Когато прочистите дома си, ще изпитате усещане за добре свършена работа и облекчение от стреса. Добре организираното жизнено пространство може да подобри и производителността ви, да ви помогне да се съсредоточите и като цяло да направи живота ви малко по-приятен.

Разчистването на дома е трансформиращо начинание, което започва с малки стъпки и ясна визия. И все пак, лесно е да се дават съвети, но е доста по-трудно да пресеете всички безполезни вещи, които имат навика да се трупат в дома ви. Един добър начин да поддържате жилището си подредено, дори да не сте изхвърлили всичко, което смятате за ненужно, е да поръчате почистване от професионални домашни помощници през Domestina.bg. Така ще можете да отделите повече време за себе си, а домът ви няма да е толкова претрупан, когато отново решите да премахнете ненужните неща от него.

Домашни помощници
Голям избор от домашни помощници на свободна практика с рейтинг и коментари от клиенти на цени от 40 лв. за посещение.