DOMESTINA / БЛОГ

Домашен водопровод: какво трябва да знае всеки стопанин

Да поддържате водопроводната система в дома си е от ключово значение за предотвратяване на неочаквани ремонти и за осигуряване на безпроблемното ѝ функциониране. Ето някои важни съвети за поддръжка на канализацията, които всеки собственик на жилище трябва да познава.

Редовно проверявайте за течове 

Периодично проверявайте за признаци на течове под мивките, около тоалетните и в мазето. Ранното им откриване може да предотврати щети и да ви спести пари за ремонт.

Почиствайте канализацията правилно

Избягвайте да използвате химически препарати за почистване на канали, които могат да повредят тръбите. Вместо това използвайте смес от оцет и сода за хляб или специален водопроводен кабел, за да отстраните малки запушвания.

Следете налягането на водата

Високото налягане на водата може да натовари водопроводната система и да причини течове. Използвайте манометър за налягане на водата, за да се уверите, че то е между 40 и 60 бара.

Поддържайте бойлера си в изправно състояние

Ежегодно източвайте бойлера си, за да отстраните натрупалите се утайки, които могат да намалят ефективността и продължителността на живота му. Освен това проверявайте редовно дали изпускателния му клапан работи правилно.

Изолирайте тръбите при студено време

Преди настъпване на зимния сезон, изолирайте тръбите с изолация от пенопласт, за да не замръзнат. Това е изключително важно за тръбите в неотопляеми помещения като мазета и тавани. 

Внимавайте какво пускате в канализацията

Не пускайте неразградими предмети в канализацията и избягвайте да изливате мазнини в мивката. Те могат да причинят значителни запушвания.

Ако спазвате горните съвети, можете да предотвратите риска от сериозни проблеми с водопроводната система и да удължите живота ѝ. Цялостното ѝ здраве се влияе и от това дали домът ви е чист. За да го поддържате такъв, можете да поръчате професионална услуга за почистване на дома. Така не само жилището ви ще е в безупречно състояние, но и професионалистите, ангажирани в това, ще могат да открият потенциални проблеми с канализацията на по-ранен етап. Можете да поръчате най-добрата услуга за почистване на баня на Domestina.bg.

Почистване на баня
Основно почистване и дезинфекция на санитария, фуги, стъклени и хромирани елементи.