DOMESTINA / БЛОГ

Опасни микроби и къде да ги намерим: неочакваните скривалища на бацилите в кухнята

Замисляли ли сте се колко микроби живеят във вашата кухня? Не? Разбираме ви! И ние предпочитаме да спим спокойно. Но знаете ли, че кухнята ви вероятно е дом на много повече бацили, отколкото сте предполагали? Май вече развалихме спокойния сън, така че нека поне ви компенсираме с малко полезни насоки за това къде се крият малките гадинки.

На първо място кухненските гъби и кърпи са идеални развъдници на бактерии. Различни изследвания показват, че тези най-обикновени предмети от бита могат да съдържат повече микроби, отколкото тоалетната чиния! Затова те трябва редовно да се дезинфекцират или подменят, но твърде често тази стъпка се пропуска.

След това обърнете внимание на кутийките за подправки и бутилките за олио, зехтин и оцет. Вероятно докосвате всички тях доста често - а колко често ги почиствате? С течение на времето тези съдове могат да натрупат доста микроби, особено ако се използват често при готвене.

На трето място, дръжките и копчетата на уредите се докосват много често, но рядко се сещаме да ги дезинфекцираме. От микровълновата печка до кафемашината, в кухнята е пълно с копчета, които могат да приютят какви ли не микроби.

Четвъртата точка в списъка са дъските за рязане. Те носят риск от кръстосано замърсяване на храните, ако не се почистват правилно. Особено пластмасовите дъски могат да задържат бактерии в резките, направени от ножа.

И накрая, нека не забравяме района на мивката. Въпреки че мивката се използва за почистване, околното пространство, включително чешмата и сифонът, често се превръща в огнище на бактерии поради постоянната влага.

Въпреки усилията ни, някои зони в кухнята често могат да останат незабелязани по време на редовното почистване. Затова си струва да инвестирате в професионално почистване. При тази услуга изпълнителите вършат не само обичайната работа по почистване и подреждане, но и обръщат специално внимание на по-малко очевидните огнища на бацили. С професионално почистване не само ще постигнете блестящ и спретнат вид на дома ис, но и ще осигурите чиста и здравословна среда на семейството си. Можете да поръчате основно почистване от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Основно почистване
Подходящо за сезонно почистване, при нанасян в ново жилище, преди/след специални поводи и други.