DOMESTINA / БЛОГ

Почистване за новодомци: “направи си сам“ или професионална услуга

Добре дошли в клуба на новодомците! С членството в него получавате и отговорността да поддържате дома чист и подреден. Предлагаме ви наръчник за начинаещи, който да ви ориентира кога можете да се справите сами с поддръжката и кога е време да се обърнете към професионалисти.

“Направи си сам” - как да го направите

Започнете с основните неща. Направете си изпълним график за почистване, който да отговаря на начина ви на живот. Седмичните задачи могат да включват чистене с прахосмукачка, бърсане на прах и миене на банята, а ежедневната работа може да включва прости задачи като миенето на чинии и бърсането на кухненския плот.

Инвестирайте в подходящите инструменти. Качествените консумативи за почистване могат значително да улеснят работата ви. Всеки собственик на жилище има нужда от основни неща като надеждна прахосмукачка, кърпи от микрофибър, моп и безопасни, но ефективни почистващи препарати. Ползвайте екологични продукти, за да може и домът ви, и околната среда да бъдат по-чисти и безопасни. 

Овладейте някои техники за пестене на време. Например, докато тече прането, можете да почистите банята или да подредите гардероба. Така можете да поддържате дома си чист, без да посвещавате цели дни на домакинска работа.

Кога да наемете професионална почистваща фирма

В някои ситуации е необходима професионална помощ. Ако планирате голямо събиране, или тъкмо се нанасяте, или пък напускате жилището, професионалните почистващи фирми могат да почистят дома качествено и из основи, и да ви спестят време. Също така, ако трябва да почистите килимите или тапицерията, по-добре е да се обърнете към професионалистите, за да сте сигурни, ще петната ще бъдат отстранени, без да повредите гарнитурата. 

Професионалните почистващи фирми предлагат и класическото основно почистване. Това е идеален начин да поддържате онези зони от дома, до които трудно стигате, когато чистите сами - например високи тавани и външни прозорци.

Предимства на професионалното почистване

Въпреки че почистването тип “направи си сам“ може да ви накара да се почувствате удовлетворени от постигнатото, професионалната услуга предлага множество предимства. Тя не само спестява време, но и гарантира, че всяко кътче в дома ви ще бъде почистено без компромиси. Когато знаете, че домът ви е хигиенично чист, това ви носи безценно спокойствие.  

Освен това професионалното почистване може да удължи живота на уредите и мебелировката в дома ви, тъй като изпълнителите използват техники и продукти, с които повечето новодомци не разполагат.

Основно почистване
Подходящо за сезонно почистване, при нанасян в ново жилище, преди/след специални поводи и други.