DOMESTINA / БЛОГ

Подгответе дома си за Дядо Коледа: Основни съвети за коледно почистване

Коледните празници са време, в което цари радост, празничен дух и, нека си признаем, трескави приготовления в последната минута за очаквани или неочаквани гости. Ако не разполагате с достатъчно време, но трябва да приведете дома си в най-добрия му празничен вид, не се страхувайте! Ето няколко бързи и ефикасни съвета за почистване, с които да разкрасите пространството навреме за Дядо Коледа и гостите си (който пристигне пръв).

Формулирайте стратегия 

Първо създайте сбит план за почистване. Приоритизирайте най-важните зони, в които ще влязат гостите - като дневната, кухнята и банята. Този целенасочен подход гарантира, че ще отделите време там, където е най-важно.

Подредете набързо

Започнете с бързо подреждане. Отделете не повече от 10 минути на стая, за да приберете разхвърляните вещи. Съберете нещата набързо в кутии, за да прикриете безпорядъка. Помнете, че целта е домът ви да изглежда прилично, а не съвършено.

Съсредоточете се върху най-забележимите зони

Съсредоточете се върху почистването на повърхностите, които най-много привличат погледа. Избършете кухненските плотове, почистете праха от мебелите в хола и измийте безупречно огледалото и мивката в банята. Дори да направите само това, домът ви ще изглежда значително по-добре. 

Почистете подовете набързо

Почистването на пода с прахосмукачка и миенето с моп може да отнеме доста време, затова приоритизирайте зоните с по-натоварено движение. Можете да спестите време като набързо почистите отделни петна на пода, вместо да миете всички настилки. Така ще освежите вида на дома си, без да губите ценно време. 

Освежете банята 

Можете да освежите банята си само за няколко минути. Почистете тоалетната, избършете повърхностите и сменете кърпите с нови. Чистата кърпа за ръце и новото руло тоалетна хартия доста помагат за това гостите да се чувстват комфортно.

Подгответе кухнята 

Кухнята обикновено е епицентърът на празничната дейност. Почистете плотовете, забършете ги набързо и се уверете, че мивката е празна и чиста. Ако имате съдомиялна машина, използвайте я, за да скриете бързо мръсните съдове.

Коледна ароматерапия

За щипка празнично настроение запалете няколко ароматни свещи или кипнете тенджерка с вода, няколко пръчици канела, портокалови корички, карамфил и кардамом. Така не само ще изпълните дома си с възхитителен коледен аромат, но и ще добавите нотка топлина и уют. Получавате допълнителни точки за това, че използвате естествени продукти. Професионален съвет: за още по-празничен дух, използвайте по-голяма тенджера и заменете водата с вино. ;)

Романтично-практично осветление

Ако греяното вино ви вдъхнови, можете да угасите големите лампи и да оставите коледните лампички и свещи да внесат малко магия във вашия дом. Така не само ще създадете празнична атмосфера, но и ще скриете от погледа всичко, което не сте успели да почистите.

Няма нужда подготовката на дома ви за гости по Коледа да се превръща в ходене по мъките. С тези съвети за бързо и ефикасно почистване можете да създадете гостоприемна и празнична среда за нула време. Съсредоточете се върху важните зони, не си усложнявайте задачата излишно и не забравяйте, че духът на сезона се състои в това да се наслаждавате на времето с близките си, а не да се стресирате за това дали домът ви е идеален. Достатъчно е да бъде спретнат и уютен. 

Едва ли ще ви изненадаме с това, което ще напишем сега, но... ако нямате време или енергия да се справите с почистването, винаги можете да се обърнете към професионалистите - невъзпетите герои на специалните вечери със семейството! Можете да поръчате почистване от най-добрите домашни помощници на Domestina.bg

Домашни помощници
Голям избор от домашни помощници на свободна практика с рейтинг и коментари от клиенти на цени от 40 лв. за посещение.