DOMESTINA / БЛОГ

Восък от свещи: как да го отстраним от различни повърхности

Петната от восък от свещи могат да създадат големи главоболия и да увредят мебели, тъкани и подови настилки. Ако обичате романтичните вечери и успокояващите вани на светлината на свещи, би било добре  да научите как да се справите със засъхналия восък.  

Премахване на восък от дървени повърхности

Когато восъкът попадне върху дървена маса или под, най-важното е да проявите търпение. Не в смисъл, че восъкът преминава през труден период, а просто, че трябва да го оставите да се втвърди. Така ще ви бъде по-лесно да го изстържете, без да увредите дървото. Използвайте пластмасова шпакла или нож за пластилин, за да повдигнете внимателно восъка. След като отстраните по-голямата част, затоплете остатъка от петното със сешоар, включен на ниска степен, за да омекотите останалия восък. Избършете с мека, леко влажна кърпа и намажете мястото с малко лак за мебели, за да възстановите блясъка им.

Грижа за тъкани и тапицерия

За восък върху тъкани, включително дрехи и тапицерии, започнете като приберете плата във фризера. Замразяването ще направи восъка крехък и ще ви позволи да остържете по-голямата част от него. След това поставете кухненска хартия върху остатъците и внимателно ги изгладете с ютия, включена на ниска степен. Затопленият восък ще попие в хартиената кърпа. Повторете упражнението с чисти кърпи, докато восъкът изчезне.

Почистване на твърди повърхности като стъкло и мрамор

Стъклените и мраморните повърхности трябва да се докосват по-внимателно. Използвайте лед, за да втвърдите восъка, след което внимателно го изстържете с пластмасова карта. За остатъците може да използвате препарат за почистване на прозорци или смес от мек сапун и вода. Този самоделен препарат може да направи чудеса, без да оставя ивици или петна.

За тези, които предпочитат да не се занимават с почистването на восъка и да не се притесняват за потенциалните щети, идеалното решение може да бъде да се обърнат към фирма за почистване на домове. Екипът от професионалисти може да се справи с най-сложните предизвикателства при почистването, докато в същото време вие сте свободни да се наслаждавате на чист и уютен дом. Можете да поръчате основно почистване от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Основно почистване
Подходящо за сезонно почистване, при нанасян в ново жилище, преди/след специални поводи и други.