DOMESTINA / БЛОГ

Как да почистите прозорците си до блясък в 7 лесни стъпки

Ако искате да поддържате дома си чист и привлекателен, не бива да пренебрегвате малките детайли. Един такъв детайл, който може да превърне жилището ви в значително по-приятно място, са добре измитите прозорци. Освен че пропускат повече естествена светлина във вашия дом, чистите стъкла без ивици осигуряват кристално ясна гледка към външния свят. Ето какво ви трябва, за да се радвате на чисти прозорци през цялата година.

1. Подгответе препаратите и инструментите си

  • Преди да запретнете ръкави, съберете всички необходими консумативи. Ще ви трябва следното:
    кофа;
    “перо” за прозорци; мека четка или гъба за миене;
    разтвор за почистване на прозорци;
    микрофибърни кърпи или вестници за изсушаване на стъклата.

2. Почистете праха по прозорците

Започнете като отстраните всякаква мръсотия, прах или паяжини от рамките на прозорците и первазите. Можете да използвате прахосмукачка с приставка за ъгли, за да почистите трудно достъпните места.

3. Подгответе почистващия разтвор

Ето едно деликатно и ефективно домашно решение за миене на прозорци: вместо да използвате агресивни химикали, които могат да повредят прозорците и вредят на околната среда, смесете равни части вода и ябълков оцет, или добавете към водата няколко капки мек препарат за съдове. 

4. Нанесете разтворa

Потопете четката или гъбата в почистващия разтвор и внимателно изтъркайте цялата повърхност на прозореца. Обърнете специално внимание на зоните с упорити петна или натрупана мръсотия. Не забравяйте да почистите старателно ръбовете и ъглите.

5. Избършете препарата с перото

Избършете почистващия разтвор от прозореца с перото отгоре надолу. Така ще можете да покриете цялата площ на стъклото и да избегнете образуването на ивици от препарата. След всяко избърсване подсушавайте гумената част на перото с чиста суха кърпа, за да не върнете събраната мръсотия обратно върху стъклото.

6. Изсушете и полирайте стъклата

За идеален завършек изсушете и полирайте прозорците с кърпи от микрофибър без мъх или смачкани вестници. Така ще отстраните всички останали ивици или капки, а прозорците ви ще искрят от чистота.

7. Повторете, когато се наложи

В зависимост от местния климат и външните влияния, на които са изложени прозорците ви, може да се наложи да ги миете по-често. Редовното почистване ще ги запази в добър вид за по-дълго време.

Качественото измиване на прозорците не е най-сложната задача, а носи значително удовлетворение. И все пак  ще излъжем, ако кажем, че не уморителна и времеемка. Ако не искате да вършите всичко сами, предлагаме да оставите прозорците на професионалистите и да “откраднете” малко време за себе си. Можете да поръчате почистване на прозорци от най-добрите фирми на Domestina.bg. Кажете сбогом на петната и ивиците, оставете естествената светлина да влезе в дома ви през безупречно чистите прозорци и се позабавлявайте!

Почистване на прозорци
Двустранно измиване на прозорци и дограма