DOMESTINA / БЛОГ

Почистване на петна от твърда вода: oт смесителите до душ кабината

Петната от твърда вода могат да бъдат досадно затруднение в домакинството, особено в райони с високо съдържание на минерали във водата. Тези белезникави отлагания не само влошават външния вид на аксесоарите за баня, но могат и да навредят на тяхната функционалност. С правилния подход обаче можете лесно да възстановите блясъка на вашите смесители и душ кабини.

Какво са петната от твърда вода

Отлаганията от твърда вода се причиняват от минерали като калций и магнезий във водата. Когато водата се изпарява, тези минерали остават след себе си и създават грозни петна. Най-често засегнатите места са смесителите, “слушалките” на душа и вратите на душ кабината.

Ефективни решения за смесители

Обикновено чешмите първи показват признаци на отлагания от твърда вода. За да се справите с тях, се нуждаете от просто, но ефективно решение. Оцетът, който е естествена киселина, се справя отлично с разтварянето на минерални отлагания. Смесете равни части бял оцет и вода в бутилка с пулверизатор, нанесете обилно върху засегнатия кран и оставете да подейства за около 30 минути. При упорити петна увийте крана с кърпа, напоена с оцет и го оставете за една нощ. Изплакнете и подсушете, за да получите блестящ завършек.

Как да освежим душ кабината

Душ кабините също могат да пострадат от твърдата вода. За стъклените врати направете паста от сода за хляб и оцет, нанесете я върху петната и оставете за 15-20 минути, преди да почистите внимателно с неабразивна гъба. Изплакнете обилно и подсушете с чистачка тип “перо” или мека кърпа. Редовната поддръжка по този метод може да запази вратите на душ кабината ви чисти и без петна.

Съвети за превенция

По-лесно е да предотвратите появата на петна от твърда вода, отколкото да ги отстраните. Ако почиствате редовно, подсушавате повърхностите след употреба и инсталиране омекотител за вода, значително ще намалите риска да се образуват подобни петна. 

Не е задължително петната от твърда вода да са постоянна част от банята ви. С някои обичайни за всяко домакинство съставки и с редовна поддръжка можете лесно да поддържате смесителите и душ кабината чисти и блестящи. И все пак, дори и най-усърдните домакини сред нас понякога могат да свалят гарда и да позволят на остатъците от твърда вода да се натрупат неусетно. Ако не ви се занимава лично с този проблем, винаги можете да го оставите на професионалистите и да поръчате почистване на баня от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Почистване на баня
Основно почистване и дезинфекция на санитария, фуги, стъклени и хромирани елементи.