DOMESTINA / БЛОГ

Как да поддържаме кухнята чиста: домашното огнище може да заблести

Поддържането на чиста кухня не е само въпрос на естетика. То е важно и от гледна точка на здравето и хигиената. Добре поддържаната кухня може да бъде сърцето на вашия дом, където се приготвят вкусни ястия и се създават спомени. Но как да поддържате това основно пространство искрящо чисто? Ето няколко практични съвета.

Започнете с организация 

Подредената кухня е чиста кухня. Определете място за всичко и се уверете, че всеки предмет се връща на мястото си след употреба. Използвайте органайзери за чекмеджета и шкафове, за да съхранявате приборите и съдовете за готвене удобно и подредено.

Създайте си навик да почиствате всеки ден 

Превърнете почистването в част от ежедневието си. Забърсвайте плотовете и повърхностите за готвене след всяка употреба. Почиствайте пода с метла или прахосмукачка, за да съберете трохите и боклучетата. А ако нещо се разлее, попийте го веднага, за да не остават петна.

Почиствайте основно всяка седмица

Всяка седмица отделяйте време за по-детайлно почистване. Това включва почистване на домакинските уреди, търкане на мивката и миене на пода. Не забравяйте по-малко очевидните места като плотовете на шкафовете и пространството под мивката.

Преборете се с мазнините 

Мазнините в кухнята могат да бъдат упорити. Пригответе самоделна паста за мазни повърхности като смесите сода за хляб и вода. За по-упорити петна най-вероятно ще ви трябва обезмаслител.

Опитайте с естествени почистващи продукти 

Опитайте да използвате в почистването естествени продукти като оцет и лимонов сок. Те са ефективни, екологични и оставят свеж аромат. С разтвор от равни части вода и оцет можете да постигнете чудеса със стъклените повърхности и неръждаемата стомана.

Поддържайте уредите редовно 

Поддържайте уредите си чисти и в добро работно състояние. Редовно изпразвайте и почиствайте хладилника, размразявайте фризера и почиствайте фурната и микровълновата.

Не оставяйте боклука без контрол

Изхвърляйте боклука редовно, за да избегнете неприятните миризми и натрупването на бактерии. Периодично почиствайте самия кош за боклук, за да не задържа мръсотия.

Дръжте вредителите настрана 

Съхранявайте храната в херметически затворени кутии и се старайте в кухнята да не остават трохи и разсипана храна, които да привличат вредители.

Поддържането на кухнята чиста е процес, който няма край, но с тези съвети можете да държите нещата под контрол. Чистата кухня е не просто място, където можете да готвите с удоволствие, но и крайъгълен камък на един здравословен дом. И въпреки че с малко усилия всеки ден можете да поддържате кухнята чиста и приятна, това не винаги е постижимо, нито пък лесно. Понякога просто нямате капацитета да се справите с всички домакински задължения. Особено когато трябва да почистите дома си из основи. За подобни случаи препоръчваме да се обърнете към професионалистите. Можете да поръчате основно почистване от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Основно почистване
Подходящо за сезонно почистване, при нанасян в ново жилище, преди/след специални поводи и други.