DOMESTINA / БЛОГ

Как да дезинфекцираме дома си правилно

Ако пандемията от COVID-19 ни научи на нещо, то е, че хората сме разумни същества и подхождаме към критични ситуации със спокойствие и здрав разум. Шегувамe се (естествено!). Но пандемията наистина ни научи на нещо - че когато вирусите и бактериите се увеличават, е важно да поддържаме дома си чист и без излишък от микроби. Дезинфекцията на дома обаче надхвърля обикновеното почистване - тя включва целенасочени стъпки за елиминиране на микробите и вирусите, които носят риск за вашето. Ето няколко съвети за ефективна дезинфекция на вашия дом.

 

Идентифицирайте най-често докосваните повърхности

Започнете като идентифицирате повърхностите, които най-често биват докосвани във вашия дом. Те включват дръжките на вратите, ключовете на лампите, плотовете, дистанционните управления и мобилните устройства. Тези зони са идеални за развъждане на микроби и именно там трябва да съсредоточите усилията си по време на дезинфекцията.

 

Изберете подходящи дезинфектанти

Не всички почистващи препарати са подходящи срещу всички видове микроби. За качествена дезинфекция използвайте продукти, които отговарят на стандартите EN 1276 или EN 13697, за да сте сигурни, че са ефективни срещу широк спектър от бактерии и вируси. Не забравяйте да прочетете указанията за безопасност и правилна употреба.

 

Използвайте дезинфектантите правилно

Не очаквахте този съвет, нали? Но да, не е важно само какво използвате, а как го използвате. Нанесете дезинфектанта и го оставете да подейства. Повечето препарати трябва да постоят върху повърхностите, за да бъдат максимално ефективни. Винаги следвайте инструкциите на производителя, за да постигнете най-добрия резултат.

 

Не забравяйте меките повърхности

Въпреки че е важно да почистите твърдите повърхности, не пренебрегвайте меката мебел, завесите и килимите. За тях ще се наложи да използвате различни препарати, включително дезинфектанти за тъкани. Уверете се, че гарнитурата е напълно изсъхнала, преди да я покриете, за да предотвратите развитието на мухъл.

 

Спазвайте график за редовно почистване

Дезинфекцията на дома не е еднократна задача. За максимален ефект е важно да спазвате редовен график като всеки ден забърсвате най-докосваните зони, а всяка седмица правите по-сериозна дезинфекция на повърхностите. Последователността е ключът за поддържането на среда без (твърде много) микроби.

 

Информирайте се и се адаптирайте

И накрая, старайте се да се информирате за най-новите препоръки на здравните власти. Рисковете за здравето ни се променят, променя се и информацията, която имаме за тях. Затова методите за дезинфекция на дома също подлежат на изменение. 

Ако следвате тези стъпки, ще можете да поддържате дома си не само чист, но и сравнително защитен от микроби. Но имате ли време, енергия и готовност да се занимавате с това редовно и на пълни обороти? Вероятно не. Ето защо ви съветваме да поръчате професионално почистване от фирма. Така домът ви ще бъде добре почистен и дезинфекциран, а вие няма да прекарвате часове в изтощителен труд. Можете да запазите час за основно почистване при най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Основно почистване
Подходящо за сезонно почистване, при нанасян в ново жилище, преди/след специални поводи и други.