DOMESTINA / БЛОГ

Поръчки за домашни помощници в София по квартали 2023

Поръчки за Домашни помощници
Много висок брой
Висок брой
Среден брой
Нисък брой
Много нисък брой
Липсват

Не всички квартали в София са еднакви, но дали т.н. "престижни квартали" са тези, в които се поръчват най-много домашни помощници? Разгледайте картата и прочетете нашия анализ на пазара.

Квартали с най-много резервации

За поредна година Център и Лозенец са изявени лидери, като дори имаме увеличение на търсенето в тези квартали сравнено с 2022ра година. Вече около 30% от поръчките за София се изпълняват в тези два квартала. 

Резервациите в Манастирски ливади спадат с около 20% спрямо миналата година, но квартала все още твърдо стои на третото място по поръчки на тази услуга. Причината за спада е в ограниченият брой домашни помощници - на практика търсенето е много по-голямо от предлагането, но лошата организация на квартала и липсата на добър градски транспорт са причина голяма част от домашните помощници да не го включват в избраните от тях квртали за работа.

Квартали с високо търсене

След топ три, нямаме особенни промени в кварталите с високо търсене спрямо миналата година. Тях можем да ги разделим основно на 4 групи:

  • Южни квартали над околовръстното - Драгалевци, Бояна, Симеоново
  • Квартали в посока бизнес парка - Изток, Дианабад, Младост 1 и 2
  • Нови квартали с бурно строителство - Кръстова вада и Витоша
  • Квартали около южен парк - Борово, Гоце Делчев, Стрелбище, Иван Вазов

Квартали набиращи скорост

В Студентски град търсенето се удвоява в сравнение с 2019та година. Този квартал се развива доста динамично и последните години се построиха много нови сгради.

Бъкстон също бележи значителен ръст в търсенето и за 4 години се придвижва с 14 места нагоре. 

Изток излиза на 5то място, като се наблюдава солидно нарастване на търсенето. 

Квартали с минимално търсене

Както сигурно много хора запознати с динамиките в София са очаквали, в северните квартали на София резервации за услугата "домашна помощница" почти няма. На запад огромни по население квартали като Люлин и Надежда имат по-малко поръчки от квартали джуджета като Яворов

В кварталите около летището като Левски В и Г, Христо Ботев и Враждебна, търсене на практика няма, но все пак трябва да отбележим и значително събуждане в кварталите в тази част на София до където стига метро - Сухата Река, Хаджи Димитър и Васил Левски.

Заключение

С много малки изключения и картата за търсенето на домашни помощници показва феномена "София на две скорости". Южните квартали и кварталите към бизнес парка се развиват бурно, с много нови сгради и жители, които са заети, имат добри доходи и искат да делегират част от домакинските задължения. Кварталите на север нямат толкова добре изградена инфракструктура като достъп до метро, молове, частни училища и градини. Тези квартали все още не са предпочитани от хората с възможности, а с тях върви и търсенето на домашни помощници. 

Домашни помощници
Голям избор от домашни помощници на свободна практика с рейтинг и коментари от клиенти на цени от 40 лв. за посещение.