DOMESTINA / БЛОГ

Как да премахнем мухъла и плесента от дома си

Мухълът и плесента в дома са не просто грозни. Те представляват риск за здравето и могат да увредят различните повърхности. За щастие тези нежелани гости могат да се премахнат лесно с правилния подход. Ето едно кратко ръководство за отстраняване на мухъл и плесен, което ще ви осигури по-здравословна среда на живот.

Идентифицирайте проблема

Първо, от решаващо значение е да идентифицирате засегнатите области. Мухълът и плесента често се появяват на влажни места като бани, кухни и мазета. Те могат да изглеждат като черни, зелени или бели петна и често имат миризма на… ами на мухлясало.

Подгответе се добре

Преди да се заемете с мухъла и плесента, защитете тялото си. Сложете ръкавици, маска и предпазни средства за очите. Уверете се, че помещението е добре проветрено; отворете прозорците и използвайте вентилатори, ако е необходимо.

Процесът на почистване:

За гладки повърхности може да се справите и с обикновен почистващ препарат, разтворен във вода. За по-упорити плесени използвайте препарат за мухъл, който можете да намерите в супермаркетите и магазините за битова химия. Следвайте внимателно инструкциите. Ако предпочитате естествена алтернатива, опитайте със смес от вода и оцет или сода за хляб.

  1. Нанесете разтвора: нанесете разтвора върху мухлясалата зона с помощта на бутилка с пулверизатор или просто с кърпа.
  2. Почистете внимателно: почистете мястото с мека четка или гъба, за да отстраните плесента.
  3. Изплакнете и подсушете: Изплакнете мястото с чиста вода и го подсушете добре, за да предотвратите повторното появяване на мухъл или плесен.

Предотвратете повторната поява на мухъл и плесен

Превенцията е по-добрият вариант от лечението. Намалете влагата в дома си като използвате влагоабсорбатор и осигурите добра вентилация. Отстранявайте течовете своевременно и поддържайте дома си чист и сух.

Консултирайте се с професионалисти

Ако проблемите ви с мухъла са по-сериозни или не сте сигурни, че ще се справите сами, по-добре се консултирайте с професионалисти. Те могат да оценят ситуацията и да предложат безопасно и ефективно решение. Можете да поръчате почистване на баня или основно почистване от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Почистване на баня
Основно почистване и дезинфекция на санитария, фуги, стъклени и хромирани елементи.