DOMESTINA / БЛОГ

Почистване, безопасно за децата: полезни съвети за заети родители

Поддържането на чист дом може да бъде истинско предизвикателство, особено за семействата с малки деца. Задачата става още по-сложна, ако искате почистването да е не само ефективно, но и безопасно за малчуганите. За да съобразите чистенето с нуждите на децата, трябва да постигнете идеалния баланс между хигиена и грижа за здравето. Напрегна ли ви това изречение? Няма значение - ние сме тук, за да ви предложим някои ценни съвети, така че да се справите с тази задача.

Използвайте нетоксични продукти

Крайъгълният камък на почистването, съобразено с нуждите на децата, е използването на нетоксични и естествени почистващи продукти. Традиционните почистващи препарати често съдържат агресивни химикали, които могат да навредят на деликатния детски организъм. Изберете продукти с естествени съставки или направете свои собствени почистващи разтвори като използвате ежедневни продукти като оцет, сода за хляб и лимон. Тези съставки са не само безопасни, но и екологични и могат да ви излязат по-евтино.

Включете децата в почистването

Включете почистването в ежедневието на децата си като го превърнете в забавно и образователно занимание. Обичайните задачи като почистването на прах, подреждането на играчки или забърсването на повърхности могат да се превърнат в приятни игри. Така не само ще поддържате дома си чист, но и ще възпитате у децата си чувство за отговорност и добри хигиенни навици още от ранна възраст.

Изгответе си редовен график за почистване

Когато са замесени деца, бъркотията е неизбежна. Но можете да овладеете хаоса като си изготвите график за редовно почистване. Честото прахосмучене, бърсане на прах и почистване на повърхности може значително да намали алергените в дома ви и да го направи по-здравословно място. Насърчавайте всички членове на семейството да участват - дори и малкият принос може да доведе до голяма промяна.

Почиствайте петната на момента

Ако от време на време не разлеете кафе, вино или темперна боя върху дивана, можете ли с чиста съвест да кажете, че имате семеен живот? Не знаем, не сме специалисти. Но пък разбираме от почистване. Затова препоръчваме да се подготвите за бързо реагиране при появата на петна. Дръжте под ръка комплект с основни консумативи за почистване по спешност. Не забравяйте, че колкото по-бързо атакувате петното, толкова по-малка е вероятността то да повика подкрепления… така де, да остави трайни следи.

Важно е почистването на дома ви да бъде съобразено с нуждите на децата, за да създадете безопасна среда, в която те да растат и да се развиват. За последното препоръчваме да включите и самите тях в процеса. 

Но има и още по-добър начин да заздравите връзката със семейството си и да прекарвате пълноценно време заедно - като от време на време оставяте почистването на професионалистите. Вместо да прекарвате часове в миене, търкане и подреждане, защо не поиграете настолна игра, не прочетете книга, не гледате филм или не се разходите заедно и не се върнете в чист и подреден дом? Можете да поръчате най-добрите домашни помощници на Domestina.bg. Те ще се погрижат за останалото.

Домашни помощници
Голям избор от домашни помощници на свободна практика с рейтинг и коментари от клиенти на цени от 40 лв. за посещение.