DOMESTINA / БЛОГ

Как да почистим дома си основно в 9 стъпки

Да поддържате дома си чист и подреден е от съществено значение за вашето здраве и благополучие. Освен това е меко казано трудна задача. Когато дойде време да запретнете ръкави и да почистите вашето жилище из основи, можете да направите процеса по-лесен и управляем, ако разполагате с готов списък със задачи. В тази статия ще ви преведем през основните стъпки за основно почистване на вашия дом.

Стъпка 1: Подгответе консумативите си

Преди да започнете, уверете се, че разполагате с необходимите консумативи за почистване:

  • Универсален почистващ препарат

  • Препарат за почистване на котлони

  • Препарат за баня

  • Препарат за кухня

  • Препарат за дървени подове, ако имате такива

  • Препарат за прозорци

  • Кърпи за различните повърхности

  • Моп

  • Прахосмукачка

  • Латексови ръкавици, които да предпазват кожата на ръцете от агресивното действие на някои препарати

Стъпка 2: Премахнете излишното

Започнете с премахването на излишните вещи от дома си стая по стая. Разпределете вещите в три категории: за запазване, за даряване и за изхвърляне. Така почистването ще бъде по-ефективно и помещенията в дома ви няма да бъдат претрупани.

Стъпка 3: Почистете от прах и избършете повърхностите

Започнете от най-високите точки, горната част на мебелите, осветителните тела и горните рафтове. Продължете надолу като почиствате откритите повърхности, рамките за картини и електрониката. Избършете плотовете, масите и всякакви други плоскости. Дезинфекцирайте най-често докосваните зони, като дръжките на врати, ключовете и дистанционните управления.

Стъпка 4: Почистете кухнята основно

Почистете уредите отвътре и отвън. Отстранете трохите от тостерите, почистете микровълновата фурна и изтъркайте фурната и котлона. Не забравяйте да почистите хладилника, включително рафтовете и чекмеджетата. Не забравяйте да изпразните всичките си шкафове и чекмеджета, където съхранявате храна, за да можете да почистите падналите остатъци.

Стъпка 5: Освежете банята

Изтъркайте банята старателно. Почистете тоалетната, душа и мивката. Избършете всички повърхности, включително огледалата. Полирайте смесителите. Сменете или изперете завесите за душ и постелките за баня. Не забравяйте да измиете контейнера за четката за тоалетна. 

Стъпка 6: Почистете подовете с прахосмукачка и моп

Почистете килимите и мокетите с прахосмукачка, включително под мебелите. Измийте подовете с вода и моп като разтворите във водата препарат подходящ за подовата ви настилка.

Стъпка 7: Изперете спалното бельо

Изперете и сменете спалното бельо като чаршафи, кърпи и завеси за легло. Ако ползвате двулицеви матраци, обръщайте ги, за да се износват равномерно и по-бавно. Препоръчително е два пъти в годината да изперете матрака и дамаските на меката мебел

Стъпка 8: Организирайте и подредете вещите си

Поставете всичко обратно на мястото му и организирайте вещите си, за да поддържате чисто и подредено пространство.

Стъпка 9: Насладете се на чистия си дом

Отделете минута, за да се насладите на прясно почистения си дом! Работихте усилено върху него и заслужавате похвала. Само ако не бяхте толкова изтощени от целия труд, който положихте...

 

Разбира се, има и друг начин да решите проблема. Вместо да се мъчите половин ден и накрая да капнете от изтощение, защо не оставите почистването на професионалистите и не използвате цялото това време за себе си? Бихте могли да прочетете книга, да изгледате филм или да поиграете някоя игра през тези няколко часа, които иначе едва ли бихте отделили за себе си. Знаете, че го заслужавате! Можете да поръчате основно почистване от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Основно почистване
Подходящо за сезонно почистване, при нанасян в ново жилище, преди/след специални поводи и други.