DOMESTINA / БЛОГ

Как да поддържаме въздуха у дома чист

Независимо дали живеете в столицата или в малък град, поддържането на чиста и здравословна жизнена среда е от изключително значение. Един ключов аспект на здравословния дом е да гарантирате, че въздухът, който дишате, е чист и без замърсители. Ето някои практически съвети за това как да поддържате въздуха в дома си чист - нещо, което ще ви помогне да водите по-здравословен и по-щастлив начин на живот.

 

Спазвайте график за почистване

Прахът и алергените могат да се натрупат с течение на времето, така че е изключително важно да почиствате редовно. Почистете килимите, мокетите и тапицерията с прахосмукачка, за да премахнете замърсители като акари, пърхот от домашни любимци и домашен прах. Забършете рафтовете, первазите и останалите открити повърхности с влажна кърпа.

 

Инвестирайте в стайни растения

Някои стайни растения, като:

  •  хлорофирум (известно още като растението паяк);
  •  спатифилум (лилия на мира);
  • змийското растение (наричано още змийска кожа, африкански коноп и езика на свекървата)

могат да помогнат за подобряване на качеството на въздуха в помещенията като абсорбират обичайните замърсители. Освен че са ефективни, тези естествени пречистватели на въздуха добавят нотка зеленина към вашия дом.

 

Проветрявайте дома си

Правилната вентилация е от решаващо значение за поддържането на чист въздух в помещенията. Отворете прозорците и вратите, когато е възможно, за да влезе свеж въздух и да позволите на вътрешните замърсители да излязат. Ако живеете в силно замърсен район, помислете дали не е време да инвестирате в пречистватели на въздух с HEPA филтри.

 

Използвайте естествени почистващи препарати

Конвенционалните почистващи препарати често съдържат силни химикали, които могат да останат във въздуха дълго време, ако се използват във висока концентрация. Преминете към естествени, нетоксични почистващи продукти, за да поддържате дома си чист и въздуха свеж. Или оставете прозорците широко отворени и излезте за няколко часа.

 

Контролирайте влагата

Високата влажност може да стимулира растежа на мухъл и акари, което може да влоши качеството на въздуха. Използвайте влагоуловител, за да поддържате оптимални нива на влажност в дома си, обикновено между 30 и 50%.

 

Забранете пушенето на закрито

Ако вие или някой от вашето домакинство пушите, наложете си строго правило да го правите навън. Естествено правилото ще важи и за гостите. Цигареният дим е мощен замърсител на въздуха в затворени помещения и дори така нареченото вторично пушене може да има сериозни последици за здравето на тези, които са изложени редовно на цигарен дим.

 

Сменяйте филтрите на климатика редовно

Вашата климатична система може да улавя прах и замърсители. Сменяйте редовно филтрите, за да сте сигурни, че тя работи ефективно и циркулира чист, вместо замърсен въздух.

 

Ограничете синтетичните аромати

Освежителите за въздух и ароматизираните свещи могат да добавят приятни миризми към дома ви, но често отделят вредни химикали във въздуха. Изберете естествени, неароматизирани алтернативи или етерични масла, за да поддържате въздуха в дома си свеж и чист.

 

Намалете алергените в спалнята

Тъй като прекарваме значителна част от живота си в спалнята, изключително важно е да поддържаме чист въздух в тази зона. Използвайте хипоалергенни калъфи за възглавници и матраци, за да се предпазите от праховите акари. Разбира се нищо не може да замени прането на меката мебел и матраците. То се извършва от професионални фирми за почистване със специални машини, които едновременно пръскат вода и препарат и веднага го изсмукват. Прането на всички меки мебели, включително матраците се случва за по-малко от 2 часа, отнема около 12 часа да изсъхне, в зависимост от сезона, и обикновенно струва между 70 и 90 лв. 

 

Поправяйте нещата редовно

Поддържайте дома си в добро състояние, за да предотвратите проблеми като течове и влага, които могат да доведат до развитие на мухъл. Редовната поддръжка гарантира, че средата за живот в дома ви е здравословна и чиста.

 

Редовното поддържане на чист въздух у дома не е единственият начин да бъдете по-здрави и да живеете по-щастливо, но определено помага. Разбира се, това е по-лесно на думи, отколкото на дела. Тук на помощ идват… домашните помощници. Вместо да се мъчите сами, можете да отворите Domestina.bg и да поръчате най-добрите изпълнители, които да поддържат дома ви чист и подреден. А и малко време, спестено от почистване, никога не е излишно, нали?

 

Домашни помощници
Голям избор от домашни помощници на свободна практика с рейтинг и коментари от клиенти на цени от 40 лв. за посещение.