DOMESTINA / БЛОГ

Как подреденият дом влияе на психичното здраве

Ползите от чистото и подредено жилище за психичното здраве са многобройни и добре документирани. Трябва да признаете, че рядко сте попадали на статия за психично здраве, която да започва толкова оптимистично. Връзката между подредения дом и спокойния ум е дълбока и многостранна. Тук ще разгледаме някои от начините, по които подреденият дом ни кара да се чувстваме по-добре.

Ред и спокойствие

На първо място, подреденото пространство създава усещане за спокойствие и ред. Ако живеем в безпорядък, погледът ни по-често се отклонява и ни разсейва, което води до когнитивно претоварване и стрес. Като подреждаме и разчистваме дома си, ние създаваме спокойна среда, в която по-лесно можем да се отпуснем и да избистрим съзнанието си. Установено е, че претрупаният и разхвърлян интериор може да засили симптомите на тревожност и депресия.

Разчистването като ритуал

Освен това самото разчистване може да бъде терапевтично. Той включва вземането на решения за това какво да запазим и какво да изхвърлим - процес, който отразява начина, по който управляваме мислите и емоциите си. Като разчистваме физическото си обкръжение, ние метафорично "подреждаме" и умственото си пространство, което води до подобряване на фокуса и продуктивността.

Здрав сън в чист дом 

Важно е да се отбележи, че чистата среда е тясно свързана с по-добро качество на съня. Подредената спалня, в която няма какво да ни разсейва, спомага за спокойното състояние на ума, което е от съществено значение за добрия сън през нощта. Този възстановителен сън е изключително важен за психичното здраве, тъй като помага за регулиране на настроението и когнитивните функции.

За съжаление ежедневието рядко ни услеснява в желанието ни да поддържаме чист и подреден дом. За щастие хората са измислили професионалното почистване. Тези услуги не само правят дома ни чист и приветлив, но и ни освобождават ценно време и енергия. Това е време, което можем да посветим на грижа за себе си, на любимо хоби, или да го прекараме с любимите хора. Всичко това е от съществено значение за психическото ни здраве. Можете да поръчате професионално почистване от най-добрите домашни помощници на Domestina.bg.

Ако търсите полезни съвети за премахване на излишните вещи в претрупан дом, препоръчваме тази статия.

Домашни помощници
Голям избор от домашни помощници на свободна практика с рейтинг и коментари от клиенти на цени от 40 лв. за посещение.