DOMESTINA / БЛОГ

Как да почистим петна от кетчуп и сос от дивана и килима

Чували ли сте израза: “мяташ спагети по стената и гледаш дали ще залепнат”? Има различни теории за произхода му, но обикновено се ползва, за да илюстрира ситуация, в която някой трябва да реши даден проблем и опитва произволни решения, докато някое от тях не проработи. Също така се смята, че добре сварените спагети биха залепнали, ако ги хвърлите по стената, но пък тогава ще имате добре сварени спагети, които не можете да изядете, така че по-скоро не бихме препоръчали този подход. 

Та за какво говорехме? А, да. Ако сте изцапали дивана или килима си с кетчуп или сос за спагети, няма нужда да ги замеряте с още паста, за да разберете как да почистите петната - това само ще ви усложни живота допълнително. За щастие ние можем да помогнем с няколко полезни съвета.

Действайте бързо 

Колкото по-бързо се справите с петното, толкова по-добре. Внимателно избършете излишния кетчуп или сос, без да го втривате допълнително в тъканта.

Изплакнете със студена вода

Забършете петното с кърпа, напоена със студена вода. Започнете от външната страна на петното и продължете към средата, за да не го разнесете. Така ще отделите механично соса от тъканта на дивана или килима.

Нанесете препарат за премахване на петна

Използвайте течен перилен препарат или препарат за премахване на петна и внимателно го втрийте в петното. Ако предпочитате естествени продукти, направете си домашен разтвор от бял оцет и вода.

Ако е необходимо, накиснете 

Ако петното е особено упорито, накиснете тъканта със студена вода за няколко часа. Можете и да добавите малко малко перилен препарат към водата.

Попийте и изплакнете 

След като третирате петното, забършете мястото с чиста влажна кърпа, за да отстраните остатъците от сапун. Постарайте се да не мокрите тъканта прекалено много, за да не направите водни петна по дивана или килима.

Оставете петното да изсъхне и изчистете с прахосмукачка

Оставете почистената зона да изсъхне напълно. Ако почиствате килим, след като изсъхне, внимателно почистете с прахосмукачка мястото, за да възстановите структурата на влакната. За дивани забършете дамаската внимателно, за да запазите вида и структурата ѝ.

Обърнете се към професионалисти

Въпреки че подходът "направи си сам" върши чудеса за малки петна, да поддържате постоянно чистотата в домакинството може да бъде непосилно, особено ако програмата ви е натоварена. Затова препоръчваме да помислите за професионално почистване. 

Тези услуги ви спестяват усилията от редовното почистване и могат да бъдат чудесно решение, когато трябва да се справите с особено трудни петна и да спасите гарнитурата. Мислете за тях като за инвестиция в поддържането на чиста и приветлива домашна среда, която ви спестява време и ви осигурява спокойствие. Можете да поръчате почистване на килими и тапицерии от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Пране на мека мебел и килими
Изпиране на текстилни и кожени мебели, килими и матраци