DOMESTINA / БЛОГ

Почистване на килими и мека мебел: сами ли да го направим, или да се обърнем към професионалисти?

Навярно бихте искали килимите и гарнитурата в дома ви да бъдат чисти и да издържат по-дълго време. Дали обаче си струва да се заемете с поддръжката им сами, или е по-добре да поръчате професионално почистване? И двата варианта имат своите предимства, но кой е правилният избор за вас? В тази статия ще проучим предимствата и недостатъците на почистването в стил “направи си сам” и професионалните почистващи услуги, за да ви помогнем да вземете информирано решение.

Почистване на килими и мека мебел в стил “Направи си сам”

Предимства:

  • Икономия: Самостоятелното почистване обикновено е по-евтино, тъй като не се налага да плащате за професионален труд и консумативи.

  • Удобство: Можете да почистите килимите и тапицираните си мебели със свое собствено темпо като го съобразите с личния си график.

  • Бърза реакция: Можете да почистите веднага петната от разлети течности, бои, флумастери и какво ли още не, без да се налага да чакате фирма. Така можете да предотвратите опасността петната да останат за постоянно. 

  • Познат терен: Вие самите познавате дома си по-добре от всеки друг. Това си позволява лесно да идентифицирате проблемни места и зони с голям трафик, които се нуждаят от допълнително внимание.

Недостатъци:

  • Риск от повреда: Без подходящо оборудване и познания самостоятелното почистване може да доведе до преовлажняване, избледняване на цветовете или дори повреда на килимите и гарнитурата.

  • Отнема време: Почистването на големи площи може да отнеме много време и изисква значителни физически усилия, особено ако нямате опит.

  • Ограничени резултати: Почистващите уреди и разтвори за домашно ползване, с които вероятно разполагате, трудно могат да постигнат същия резултат като професионалното оборудване, което ползват почистващите фирми. 

  • Остатъци от алергени: Ако не почистите качествено, може да оставите след себе си алергени и мръсотия и така да влошите качеството на въздуха в помещенията.

 

Професионално почистване на килими и мека мебел

Предимства:

  • Опит и оборудване: Професионалистите са обучени да се справят с различни тъкани и петна като използват висококачествено оборудване, за да се справят с най-упоритите петна. 

  • Спестяване на време: Професионалните фирми за почистване работят ефикасно и могат да свършат работата по-бързо от вас. Така почистването няма да обърка графика ви толкова, колкото ако го правите сами

  • По-високо качество: Професионалното почистване може да освежи цвета и текстурата на вашите килими и мека мебел, така че те да изглеждат като нови.

  • Ползи за здравето: Цялостното почистване премахва алергени, прахови акари и бактерии. Така то подобрява качеството на въздуха в помещенията, а вашето семейство живее в по-здравословна среда. 

Недостатъци:

  • Цена: Професионалните почистващи услуги излизат по-скъпо, отколкото ако свършите работата сами. Цената може да варира в зависимост от количеството работа и вашето местоположение.

  • График: Ако искате да почистите килима и гарнитурата сами, можете да го направите когато ви е удобно, докато изпълнителите на професионални услуги следват собствен график, с който се налага да се съобразите.

  • Непознати у дома: не всеки е склонен да допусне непознати хора в дома си, въпреки че реномираните компании обикновено проверяват своите служители.

Заключение

Решението дали да почистите килимите и гарнитурата сами, или да поръчате фирма, в крайна сметка е ваше. То обикновено зависи от фактори като бюджета, времевите ограничения и търсения резултат. Самостоятелното почистване може да бъде добро решение, ако искате да поддържате гарнитурата в прилично състояние и да почистване новопоявилите се петна на момента. Но ако искате дълбоко и цялостно почистване, което връща предишния блясък на вашите килими и мека мебел и подобрява качеството на въздуха в помещенията, по-добрият избор несъмнено са професионалните почистващи услуги.

 

Професионален съвет:

Ако решите да се доверите на опита, ние ще се радваме да ви помогнем. Открийте най-добрите изпълнители на почистващи услуги близо до вас на Domestina.bg!

Пране на мека мебел и килими
Изпиране на текстилни и кожени мебели, килими и матраци