DOMESTINA / БЛОГ

Как да включим децата в почистването на дома

Включването на децата в почистването невинаги е лесна задача, но пък е добра възможност да им предадете (или да научите) ценни житейски уроци и да сплотите семейството около общо занимание. Предлагаме ви практически съвети, с които да направите почистването на дома интересно за децата, а те да дадат своя принос за чистата и уютна обстановка вкъщи. 

Започнете с прости задачи

Съобразете работата с възрастта на децата, за да не ги претоварите. На малките деца можете да възложите задачи като събиране на играчки и прибиране на дрехи в коша за пране, докато по-големите могат да се справят с по-сложни дейности като чистене с прахосмукачка и бърсане на праха от повърхностите.

Създайте график за почистване

Ако направите график който да спазвате редовно, децата ще знаят какво да очакват. Направете таблица със задълженията и възнаграждавайте децата със стикери или малки лакомства, когато изпълнят задачите си. Така не само ще поддържате къщата чиста, но и ще вдъхнете на децата си чувство за отговорност и удовлетворение от постигнатото.

Направете го забавно

Превърнете почистването в игра. Може да определите срок за изпълнение на задачите и да предизвикате децата да подобрят предишното си време или да пуснете любимите им песни, за да танцуват, докато бършат прах. Така ще предотвратите апатията и ще превърнете почистването в по-приятно занимание.

Добавете образователен елемент

Използвайте времето за почистване, за да научите децата си на хигиена и организация. Обяснете защо е важно определени зони да се поддържат чисти и как това предотвратява разпространението на микроби. Когато децата знаят причината за нещата, които правят, те ще бъдат по-усърдни в изпълнението на задълженията си.

Работете в екип

Заемете се с почистването заедно. Когато децата виждат, че и родителите им участват в работата, е по-вероятно те самите да се мотивират, за да помогнат. Това е идеална възможност за сплотяване на семейството около общите задачи и начин да създадете приятни семейни спомени.

Гледайте как други хора работят в екип

Въпреки че включването на децата в почистването е полезно, понякога има нужда от професионална помощ, за да върнете блясъка на дома си. Тогава е добре да се обърнете към фирма, която да почисти жилището из основи. Така ще си осигурите чиста и уютна среда и ще можете да прекарате повече време със семейството си. Можете да поръчате основно почистване от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Основно почистване
Подходящо за сезонно почистване, при нанасян в ново жилище, преди/след специални поводи и други.