DOMESTINA / БЛОГ

Тънкото изкуство да чистиш фуги: как плочките в банята да блеснат

Почистването на фугите често изглежда трудна задача, но е от съществено значение за поддържането на свежа и хигиенична баня. Фугите, порестият материал между плочките, могат да задържат мръсотия, мухъл и плесен, което влошава цялостния вид на плочките. Но не се притеснявайте! С тези полезни съвети можете да овладеете тънкото изкуство на почистване на фугите и да поддържате банята си блестяща.

Започнете с основните неща: сода за хляб и оцет

Един изпитан метод, който многократно сме препоръчвали в този блог, включва използването на домакински продукти като сода за хляб и оцет. Направете паста от сода за хляб и вода, нанесете я върху фугите и след това напръскайте с оцет. Получената пяна помага за разграждането на мръсотията. След няколко минути почистете с четка и изплакнете.

Кислородна вода за по-силни петна

За по-упорити петна диводородният пероксид, известен още като перхидрол или кислородна вода, може да бъде ваш съюзник. Той е отлична алтернатива на по-силните химикали и може да се използва подобно на метода със сода за хляб. Този естествен дезинфектант осигурява почистване в дълбочина без рисковете, свързани с по-силните почистващи препарати.

Почистване с пара

Обмислете идеята да купите или да наемете парочистачка за още по-качествено почистване. Парата от парочистачката може да проникне в порестата повърхност на фугите и да премахне мръсотията и плесените там, където традиционните средства за почистване са се провалили.

Импрегниране на фугите след почистването

След почистването е разумно да импрегнирате фугите си. С помощта на малка четка или бутилка с апликатор просто нанесете импрегниращ препарат за фуги, който можете да купите в повечето железарии и магазини за битова химия. Той създава защитна бариера, която отблъсква влагата и предотвратява появата на петна.

Въпреки всичките ви усилия, понякога е необходима професионална намеса, особено когато става въпрос за упорити и многобройни петна по фугите. Фирмите за професионално почистване разполагат с опит и специализирано оборудване и ще ви спестят много време и труд. Те могат да подмладят банята ви като удължат живота на плочките и фугите. Можете да поръчате почистване на баня от най-добрите изпълнители на Domestina.bg.

Почистване на баня
Основно почистване и дезинфекция на санитария, фуги, стъклени и хромирани елементи.